Facebook
LinkedIn
Twitter
YouTube
RSS

Prima femeie neurochirurg din lume

Written by lauraj on . Posted in Editorial, Egalitate de sanse, INSPIRATIONALE, Interviuri, Stiri medicale

Prima femeie neurochirurg din lume este dr. Sofia Ionescu (n.25-04- 1920 .d.2008)
În anul 1935 intră la Facultatea de Medicină Umană din Bucureşti. Anul 1944, deşi anul cumplitelor dezastre provocate de război, a însemnat totuşi un moment decisiv în cariera Sofiei Ionescu. Se întâmpla ca, în urma frecventelor bombardamente asupra Bucureştilor, să fie aduşi, în acelaşi timp, prea mulţi răniţi în raport cu numărul mic de medici care trebuia să le salveze viaţa.

În acest context, un copil rănit, pentru care intervenţia chirurgicală era de maximă urgenţă, a fost adus într-un moment în care nici un medic nu era disponibil. Spre surprinderea tuturor, în special a doctorului Bagdasar, tânăra studentă s-a oferit să-l opereze, intervenţie care s-a dovedit salvatoare.

Sofia Ionescu – atunci în vârstă de doar 24 de ani – a operat pe creier un copil, în regim de urgenţă. Intervenţia din urmă cu peste 60 de ani a fost recunoscută ca premieră mondială de Congresul Mondial al Femeilor Neurochirurg din 2005. Sofia Ionescu Ogrezeanu a operat aproape 50 de ani în echipa condusă de profesorul Dimitrie Bagdasar, alături de alte nume ilustre ale medicinei româneşti.
Sofia Ionescu Ogrezeanu a primit titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Fălticeni, unde s-a născut.
După primul stagiu, în care a optat pentru oftalmologie, Sofia Ogrezeanu a făcut al doilea stagiu în judeţul Suceava, într-un dispensar în timpul unei epidemii de tifos exantematic din timpul războiului. Aflând despre lipsa medicilor chirurgi la Spitalul „Stamate” din Fălticeni, unde erau internaţi prizonierii ruşi, într-una dintre vacanţe, Sofia a venit în oraşul natal să-i îngrijească pe cei internaţi şi a intrat în serviciul de chirurgie, unde avea să realizeze primele sale intervenţii chirurgicale, în majoritate amputări de picior. La 15 octombrie 1943, Sofia Ogrezeanu a revenit la Spitalul Nr. 9 din Bucureşti, unde a lucrat 47 de ani, până în 1990, când a fost nevoită să se pensioneze, din cauza slăbirii vederii. În fiecare dimineaţă, Sofia Ionescu făcea operaţii pe creier, iar după-amiaza, pe coloană, unele operaţii fiind realizate în premieră, cu tehnici inedite, inventate ad-hoc, dar care au salvat sute de vieţi.

Potrivit unor însemnări din anul 1976, „în perioada cea mai dificilă, 1942-1946, programul începea la 5 dimineaţa, când dr. D. Bagdasar vizita pavilionul răniţilor, după care urmau operaţiile, până la 2 p.m. Doctorul Bagdasar a im-primat echipei sale de lucru din care făceam şi eu parte un ideal de ordine, conştiinciozitate şi muncă intensă (10-12 ore pe zi în spital), de la şef până la intern, care a dus la salvarea multor vieţi”, îşi aminteşte dr. Sofia Ionescu.

Pentru meritele deosebite dovedite încă din anii studenţiei, Sofia Ionescu (uneori a semnat şi Sofia Ionescu-Ogrezeanu) a fost răsplătită cu Semnul de Distincţie al Crucii Roşii (1943), cu insigna „Evidenţiată în Munca Medico-Sanitară (1957), cu medalia „A XX-a Aniversare a Eliberării Patriei” (1964), cu medalia „25 de ani de la Proclamarea Republicii” (1972).

În 1996 primeşte Diploma de Onoare ANFDUR pentru merite de excepţie, Premiul „Elisa Leonida Zamfirescu” şi Diploma de Onoare a Confederaţiei Naţionale a Femeilor din România. Tot în acel an, 1996, devine membru al Societăţii Române de Istoria Medicinii, iar în 29 martie 1997, Membru Emerit al Academiei de Ştiinţe Medicale.

Tags: , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.