Facebook
LinkedIn
Twitter
YouTube
RSS

Femei de succes: Ana Aslan

Written by lauraj on . Posted in Editorial, Egalitate de sanse, Femei de succes, INSPIRATIONALE, Interviuri, NOUTATI, Stiri medicale

Cel mai mic dintre cei patru copii ai Sofiei si ai lui Margarit Aslan, Ana s-a nascut la 1 ianuarie 1897, la Braila. Provenit dintr-o familie cu valente intelectuale, tatal ei isi risipeste averea din cauza inabilitatii in afaceri si a patimii pentru jocul de carti. Mama – mai tanara cu 20 de ani decat sotul – este o bucovineanca frumoasa, cu educatie aleasa. Viitoarea cercetatoare urmeaza cursurile Colegiului Romascanu din Braila. La varsta de 13 ani isi pierde tatal.

Familia Aslan paraseste orasul natal si se muta la Bucuresti. In 1915, Ana absolva Scoala Centrala din Capitala. La varsta de 16 ani, viseaza sa ajunga pilot si chiar zboara cu un mic aparat, tip Bristol – Coanda. In cele din urma se decide sa devina medic. Declara greva foamei pentru a invinge vointa mamei si se inscrie la Facultatea de Medicina (pe care o urmeaza intre 1915-1922). Este numita preparator la Clinica II din Bucuresti, condusa de profesorul D. Danielopolu, care o indruma si in alcatuirea tezei de doctorat. Urmeaza o activitate didactica si spitaliceasca la Filantropia, Institutul Clinico-Medical al Facultatii de Medicina din Bucuresti, Clinica Medicala din Timisoara, Spitalul CFR. Din 1949, devine seful Sectiei de fiziologie a Institutului de Endocrinologie din Bucuresti. Este punctul de plecare al carierei ei de gerontolog.

In 1952, prepara vitamina H3 (Gerovital), produs farmaceutic cu actiune in tratamentul fenomenului de imbatranire, precum si in bolile batranetii, in ateroscleroza, vitiligo, sclerodermie etc. Produsul se bazeaza pe descoperirea proprietatii regeneratoare a troficitatii procainei aplicate in tratament cronic. Procaina in afectiunile reumatice este experimentata in cazul unui student tintuit la pat din cauza unei crize de artroza. In 1958, incepe prepararea produsului pe scara larga si introducerea sa in circuitul farmaceutic. Continua cercetarile intr-un azil de batrani si evidentiaza importanta novocainei in ameliorarea tulburarilor distrofice legate de varsta. Ana Aslan si colaboratorii sai au adaugat potasiu metasulfit si fosfati pentru a prelungi durata mentinerii substantei in corp pana la 6 sau 9 ore. Gerovital H3 sosise.

In 1956 cercetatoarea si-a prezentat descoperirile la Congresul European de Gereontologie din Germania, unde a fost privita cu oarecare scepticism. Novocaina era pana atunci cunoscuta doar ca un anestezic usor folosit de cate stomatologi. Nu era usor de acceptat pentru specialisti ca aici se afla o fantana a tineretii. Pentru a-si confirma rezultatele, dna. dr. Aslan a organizat un program de cercetare masiv. Pentru o perioada de doi ani au fost recoltate probe de sange de la peste 15.000 de oameni, de pe intreg teritoriul tarii. La experiment au participat 400 de doctori din 140 de clinici. Cei carora li s-a administrat medicamentul erau sanatosi, dar imbatraneau. Unii primeau Gh3, iar altii un placebo, dar nimeni in afara de doctorii care administrau medicamentele nu stia care-i care. 40% dintre cei care luasera medicamentul isi luasera mai putine zile de concediu medical. In acea perioada, o epidemie de gripa afecta tarile din blocul comunist. Rata mortalitatii la cei care primisera medicamentul placebo era de 13%, iar la cei care primisera gerovital, numai 2,7%. Gerovital-ul a fost brevetat in peste 30 de tari, fiind considerat, initial, un medicament miraculos; are o actiune de echilibrare a sistemului nervos vegetativ, cu vizibile efecte de ameliorare a diverselor afectiuni psihice.

Sub conducerea Anei Aslan, se infiinteaza, in 1952, Institutul de Geriatrie din Bucuresti, primul de acest fel din lume, al carui mod de organizare a fost recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) pentru toate institutele similare. A inventat (impreuna cu I. Polovrageanu) noul produs geriatric Aslavital, brevetat si introdus in productie industriala, in 1980.

Tags: , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.