Facebook
LinkedIn
Twitter
YouTube
RSS

Egalitate de sanse-actualitati, informatii

Written by Laura Grunberg, Presedinte al Societatii de Analize Feministe AnA on . Posted in Egalitate de sanse, Materiale Proiect, NOUTATI, Noutati proiect


REVISTA PRESEI DIN PERSPECTIVA DE GEN

Asociatia  Front in colaborare cu Societatea de Analize Feministe AnA ofera un buletin informativ periodic privind informatiile din presa relevante pentru problematica egalitatii de sanse intre femei si barbati in lume si la noi. Materialul este realizat de Tudorina Mihai. Ultimul numar  poate fi gasit la linkul REVISTA PRESEI 12-25 august 2013 . Pentru abonare (gratuita) trimiteti un email la dorina_mihai123@yahoo.com.

ROMANIA PE ULTIMUL LOC IN INDEXUL EGALITATII DE GEN  (produs de EIGE)

Institutul European pentru Egalitate de Gen de la Vilnius (www.euge.com) a publicat recent un raport amplu privind indexul egalitatii de gen in tarile membre ale Uniunii Europene (link la documentul atasat (EIGE Gender Equality Index Report). Colectand si interpretand date actualizate pe o serie de domenii (sanatate, putere, folosirea timpului, cunoastere, bani, munca, violenta, inegalitati intersectate) raportul prezinta situatia individuala si comparata din aceste tari. Din pacate Romania se plaseaza in majoritatea domeniilor pe pozitii codase.
Raportul complet, aici.


VIOLENTA IN FAMILIE-sondaj INSCOP
(detalii:  INSCOP)
Sondajul ”Barometrul de opinie publica – Adevarul despre Romania” a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevarul. Sondajul a fost realizat in perioada 12  – 21 iulie 2013, pe un esantion de 1050 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani.Eroarea maxima admisa a datelor este de ± 3%, la un grad de incredere de 95%.
Printre concluzii:
- 43,5% dintre romani declara ca “de la inceputul acestui an (2013), au auzit printre cunostinte sau in zona in care locuiesc de situatii de violenta in familie”. 44,5% nu au auzit de astfel de cazuri in proximitatea lor anul acesta, in timp ce 12% au ales sa nu raspunda. Intrebarea este un indicator victimologic tipic, iar faptul ca peste 40% dintre romani au auzit de cazuri de violenta in familie in interiorul retelelor sociale proprii demonstreaza o prezenta semnificativa a fenomenului.
- In randul celor care au declarat ca au cunostinta de asemenea cazuri, 65,9% au precizat ca in cazul despre care au auzit victima era o sotie, 37,9% ca victima era un copil, 19,7% un batran, 4,4% un sot.
- La un alt item, respondentii au fost solicitati sa isi exprime acordul/dezacordul cu o serie de afirmatii care redau stereotipuri si expresii curente privind fenomenul violentei domestice. 30,9% dintre subiecti sunt de acord ca “femeile mai sunt batute si din vina lor”. 8,1% cred ca “bataia este rupta din rai”, 6,4% ca “un barbat care nu-si bate femeia nu o iubeste cu adevarat”, 7,3% sunt de acord cu afirmatia “femeia este proprietatea barbatului”.
- 75,7% dintre romani sunt de acord cu ideea ca “o femeie batuta poate in orice moment sa se desparta de sotul ei”, in timp ce 51,3% cred ca violenta in interiorul familiei este o problema de interes public.
- 8,5% dintre romani cred ca violenta domestica este intalnita doar in familiile sarace iar 15,3% ca este intalnita doar la oamenii needucati.

Tags: ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.